Vídeň tančí v rytmu chřestu




Jakmile jsem nedávno překročila českou státní hranici a ocitla se pod pařáty černé orlice, pozdravila jsem mezi dolnorakouskými vinicemi bažanty a ušáky, kteří vypadali úplně stejně jako ti čeští, a zaměřila pozornost na všudypřítomné cedule s nápisy SPARGEL.

Na chřest jsem dostala už za jízdy směrem na Vídeň obrovskou chuť a nemohla se dočkat, až na svém jazyku rozpustím první letošní chřestové sousto. Stefansdom, Opera, Hofburg nebo Schönbrunn, ano všechny tyto vídeňské klenoty stojí za pozornost, ale mě srdce táhne vždy na Naschmarkt, nejstarší vídeňský trh v bohémské čtvrti Wienzeile. V sobotu, kdy jsem na trh zamířila, se navíc konal i Flohmarkt - bleší trh, kde bych mohla strávit celý den pozorováním kramářů všeho druhu a přehrabáváním se v jejich neuvěřitelných úlovcích. 

"Achoj, ako sa jmenuješ?" 

Podivná směsice česko-slovenštiny zaznívala ze všech stran a prodavači především tureckého původu opravdu umí nabízet (a prodat - zaručeně výhodně) cokoli. Kromě sezónní zeleniny mě fascinovaly i stánky Indů, kteří nabízejí ovoce a zeleninu dovezenou z velkých dálek jako maniok, lusky svatojánského chleba, obrovské sladké brambory yamy i známější batáty, nebo mangostan. Po důkladném otálení u každičkého stánku jsem nakonec koupila chřest a jahody. A protože jsem oddaná stoupenkyně chřestového boha, mám jeho rychlou přípravu zautomatizovanou jako řízení auta. 

Takže: Pořádně opláchnout jednotlivé stonky, aby nikde nezůstalo ani zrnko hlíny, ulomit zdřevnatělé konečky (cca 10 cm odspoda), oškrábat tuhé vnější stěny, rozložit na pařáček špičkami vzhůru a vařit na páře, dokud nezměkne. Někdy stačí 7 minut, jindy je potřeba víc jak 10 minut. Proto je zapotřebí chřest něžně propíchnout, abyste zjistili jestli odolává, nebo už je povolný. 

Nejjednodušší a nejrychlejší úpravou je

Zapečený chřest:


1 svazek čerstvého chřestu
100 g parmezánu

2 lžíce strouhanky

ždibec másla

olivový olej
sůl

Chřest uvaříme v páře podle výše uvedeného způsobu. Rozložíme do zapékací mísy, posolíme, zakapeme olivovým olejem a poklademe máslem. Zasypeme strouhankou (kdo chce být rafinovaný může ji předtím opražit na trošce másla) a parmezánem. Zapékáme při teplotě 190 °C po dobu dvaceti minut. Strouhanka se s parmezánem spojí v krustu, která vytvoří zajímavý kontrast k jemnému chřestovému masíčku.


Neodolatelný je také chřest s holandskou omáčkou nebo jen přelitý smetanou, jak radí Anuše Kejřová ve Zlaté úsporné kuchařce s rozpočty:

Chřest se smetanou 

½ kg chřestu  

sůl 

⅛ l sladké smetany 

 parmezán

Chřest se smetanou se podává na zvláštní podlouhlé, zeleninové míse. Asi ½ kg vybraného, pěkně bílého, křehkého, očištěného chřestu uvaříme v osolené vařící vodě do měkka. Pak ho rozložíme v úhlednou hromádku na míse, aby byly chřestové špičky vedle sebe. Do kastrolku dáme osminu litru smetany, osolíme, lehce zahřejeme, přelijeme jí pouze chřestové špičky a posypeme lehce strouhaným parmezánem. Pak postavíme chřest s mísou do hodně zahřáté trouby a necháme v ní nejdéle 5 minut zapéct, omáčku na něm ztuhnout. Ihned podáváme na stůl. Podáme k němu hodně zahřátou, lehce osolenou smetanu.


Chřestové období teprve začíná a jak se znám, zcela mu podlehnu :) A proto se brzy můžete těšit na další chřestové mámení z mého blogu.

A nakonec ještě několik momentek z Naschmarktu:


Svatojánský chléb



Banány na vaření, okra, batáty, juka



Medvědí česnek - jeho popularita zasáhla i Rakousko




Bylinky, bylinky, bylinky...



Komentáře

  1. Naschmarkt a ještě blešák? To bych se nemohla nabažit! :-) Medvědí česnek jsem minulý týden zpracovala do slušně velké sklenice jako "pesto genovese". I když se považuji za bazalkového závisláka, pesto z medvědího česneku je snad ještě lepší.
    Říkáš, žes koupila chřest a jahody? Tak vyzkoušej tohle:
    http://mlsnakocka.blog.cz/0905/jaro-a-leto-na-jednom-taliri
    To je můj zamilovaný salát, ke kterému se stále vracím :-D
    Ach jo, vůbec nemám čas sem nakouknout a přitom se tady tak krásně čte a vaří takové dobroty!
    Měj se krásně a hezky si užij nadcházející volné dny :-)
    P.

    OdpovědětVymazat
  2. Já chci taky chřest! Loni jsem touhle dobou pilně chřestila a užívala si svého prvního opojení touhle báječnou zeleninou a letos nemůžu na pěkný český (nebo v nouzi slovenský) chřest nikde ani zavadit. Ach jo a já ho tak miluju!
    Tak půjdu aspoň na kopřivy, ať mám zítra něco zeleného na talíři :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Fotky z trhu jsou úžasné! Loni jsem vyštrachala recept na chřest po milánsku(paradoxně ve francouzské kuchařce) http://hafjentak.blog.cz/1005/chrest-na-milansky-zpusob
    Bylo to výborné, jen nevím, zda je to opravdu italský recept. Co na to odborník?
    P.S. Knížka konečně došla, tak čtu, čtu, čtu...!

    OdpovědětVymazat
  4. @Papaja: Pesto z medvědího česneku - tomu říkám geniální nápad! Medvědí česnek je rozložitější než bazalka a přitom tak vydatný. Chystám se na něj do lesa, prý roste jak divý. Tvůj salát je naprostá afrodiziakální bomba! Uplně si představuju tu štipalovost jahod a prosciutta, které vyostří jemnost chřestu. To si piš, že ho vyzkouším! :))
    Buona pasqua a tutti :-))

    OdpovědětVymazat
  5. @Madla: Nebojte, chřest brzy zachřestí ze všech stran. Já si celé loňské jaro pochutnávala na slovenském a moc mi chutnal. Byl velmi křehký a delikátní, nedám na něj dopustit a těším se na něj letos znovu :))

    OdpovědětVymazat
  6. @HaF: Děkuju za inspiraci s milánským chřestem :)) Kdepak já a odborník :)), jen zapálený amatér a milovník Itálie. Znám spíš centrální a jižní Itálii, do severní jsem zavítala tu a tam. Oříšky mi připadají jako velmi rafinovaná varianta strouhanky :)) A co třeba upražené rozemleté mandle :)) Chřest miluje křupavý protiklad :) Ach, tolik se těším na sobotní trh, pevně doufám, že nějaký chřest ulovím!

    OdpovědětVymazat
  7. Vloni v létě jsem byla z Naschmarktu jak v Jiříkově vidění. Vůbec nebyl v plánu, nakonec jsme ale špatně zahli z Karlsplatzu a byli jsme tam. Mám pár fotek na blogu. Můžu říct, že jsem se do Vídně zamilovala, v těch největších letních vedrech, která se tam snášejí zcela jinak, než v Praze. V centru jsme našli stín z vysokých domů a vzrostlých stromů kdekoliv.
    Nechala jsem se nalákat na chřest dovezný z Řecka, byla jsem v mírném šoku, že se objevil v našem "vesnickém" obchodě. Druhý den už se mi jevil značně unaveně, dali jsme si ho upravený na poský způsob. Z ulámaných konců jsem si chtěla uvařit drobet polévky, jen jsem si bezvadně připálila hrnec. To jsem se jen trochu zapoměla v koupelně. Tento týdem mi to v kuchyni ani trochu nejde od ruky.

    OdpovědětVymazat
  8. @toffo: Ano, Vídeň je okouzlující a skýtá nečekaná zákoutí. A navíc se tam všichni na sebe mile usmívají :)
    Já jsem byla tuto sobotu zklamaná z nabídky chřestu na farmářském trhu na Kubání - svazek ze Slovenska za 90 Kč! To jsem byla v Jiříkově vidění zase já!

    OdpovědětVymazat
  9. Proč u nás nejsou takové trhy - i s Indama a Turkama? Ano, protože by to nikdo nekupoval. Aspoň že máme ten Zelňák.
    Chřest je jedna z mála věcí, které jsem ještě nejedla, ale když na nějaký pěkný narazím, určitě to zkusím (jednou už jsem ho koupila, ale místo chřestění jsem skončila ve špitále - ale on za to, chudák, nemohl:-))

    OdpovědětVymazat
  10. @Olinka: Já se hlásím, já bych u Turků a Indů a vůbec u kohokoliv exotického nakupovala :)) Mám moc ráda i vietnamské stánky se zeleninou, mají nejpálivější chilli papričky v Praze :) Musíme být rádi, že alespoň nějaké trhy máme, že? Ale bohužel u nás pořád nefungují jako alternativa nákupu v supermarketu, tak třeba za pár let... S chřestem držím palečky, je to král zeleniny (podle mého gusta :))

    OdpovědětVymazat
  11. Jsem,opravdu štastná,že jsem našla tak elitní blog,tak bezva recepty to je vynikající.Jezdím do Itálie 14let po každé někam jinam .Mám tu zemi lidii jídlo moc ráda.Těším se na další recepty! prosila bych také sladké ,jen ne tiramisu je notoricky známé Děkuji MOC!!!!!!!Daja-Duha

    OdpovědětVymazat
  12. Už se paří chřstík jeden slovenskej :-) Jen by mě zajímalo, jak ho škrábete? Mě málem čerti vzali, než jsem ten svazek nějak počistila :)

    OdpovědětVymazat
  13. @Daja: A já jsem šťastná, když moje recepty učiní někoho šťastným :) Do Itálie se člověk nemůže nezamilovat. Máte pravdu, že o sladkém moc nepíšu, ale to je jen takový úskok. Sladkosti totiž zbožňuju, ale snažím se je nejíst, tudíž nedělat. (A pak skončím s tabulkou čokolády na gauči:))

    OdpovědětVymazat
  14. @Modravá: Chřest je potvůrka - největší část přípravy zabere jeho čištění (a to může člověka leckdy odradit), ale jednoduché vaření časovou ztrátu vynahradí. A co potom to lahodné finále! Já většinou konečky odlomím a potom oškrábu nožíkem (škrabku na chřest radši nepoužívám) odshora dolů, snažím se odkrojit jen nepoddajnou vláknitou slupku. Není to legrace, protože chřest prokluzuje a taky se někdy zlomí. Všichni, kdo chřest čistí, získávají automaticky bobříka trpělivosti :)

    OdpovědětVymazat
  15. @La Cuoca: no, tak bobra mám a krom toho metál od Přednosty :-) chřest s máslem, strouhankou a Grand Padanem jen zachřestil a bylo po něm :-) Přednosta mlaská ještě fčil :-) Takže dík za inspiraci, dobré to bylo!! :D (jo, a vlítla jsem na něj škrabkou na brambory, bo hrozilo, že poletí celej svazek do hnoja :-)))

    OdpovědětVymazat
  16. Ojky,ojky,tak to si nemyslete,že to tu je až tak usměvavé a laskavé,a těch Turků tu jsou mraky a příjemní jsou sice jako obchodníci,ale ne opravdu, je v tom taková ta faleš Orientu,horká krev a zde,kde není jejich domov navíc i špteka islámské dravosti a naprosté absence integrovanosti. Můj synek říká, že tu jsou bohužel Turci jen ze skal...a není daleko pravdy.Tady je to již problém,který přerostl politikům dávné přes hlavy.Kdysi je tu nabrali jako levnou pracovní sílu,jenže neodhadli, že si sem později navezou i rodiny a širší přízen a již zůstanou.Odhaduje se,že za takových 20let, bude v Rakousku každý pátý občan tureckého původu. U žen je to povětšině,a to i u těch již zde narozených, tak, že ledva dodělají základku,nejpozději však poté,co by udělali nějaký učnák,jsou těhotné a mají minimálně 3-8 dětí,takže už pak ani pracovat nejdou.Nejhorší však je,že jsou doslova drzí,často se mi stane,že jdou proti mně dvě turecké ženy,s kočárky a dětmi kolem sebe a neuhnou ani o píd, ačkoliv vidí, že člověk už prostě sám ani nemá kam uhnout, nalevo auta, napravo těsně budova.Někdy mám pocit,že my,bílí, jsme pro ně ti, co jedí prasata a tak se podle toho také chovají.Jenže,právě díky nim, nás tu povětšině i nás, Čechy a jiné národnosti, berou právě takové a podle toho se k nám pak také chovají. Já si to sice líbit nikdy a nikde nenechám,ale vím, že spousta kamarádek s tím má tady problém.
    Samozřejmě,že to neplatí na všechny,ale bohužel je tomu tak a v Německu je to prý ještě mnohem horší.Takže sice tady mám kousek na opravdu úžasný Nachmarkt,ale není vše zlato, co se třpytí.Jinak Víděn byla kdysi noblesní a krásná a bezpečná, ale posledních 5 let se to začíná hodně měnit k horšímu. Byla tu u mne kamarádky z Prahy a naposled tu byla před dvouma roky a říkala,že je naprosto v šoku, jak to tu po těch dvou letech vypadá...
    A dokonce i obchody se začaly přizpůsobovat tureckým požadavkům,zboží také podle toho vypadá,jak oblečením,tak potravinami. Ve špitálech se již nepodává a nevaří ani jinak cokoli, co je z prasečího masa. Napřed to dělali tak, že prostě Turkům ale i jiným islámcům,jako je spousta jich tu i z Jugoslávie...nepodávali prostě jídla z čuníka, ale dopadlo to tak, že museli nakonec stejně přestat vůbec mít jídla z prasete,protože si islámci stěžovali,že nemohou ani použít příbory,či hrnce, protože se v nich třeba předtím vařilo/ krájelo prasečí.
    VZhledem k tomu, že Rakousko je velice demokratické a jsou zde poměrně vysoké dávky na děti, tak právě proto ženy právě těchto národností, či i Asiaté, rodí jedno dítě za druhým a do práce už většinou nechodí.
    Jinak samořejmě, že zde najdete lidi báječné a skvělé,ale toto je současný problém Rakouska.
    Není to o cizincích, ale je to o jejich integrování se, což mi připomíná, v menším měřítku, romské občany v Česku...
    Jsem se nějak rozepsala, ale chtěla jsem,abyste viděli, že i zde, ve Vídni/Rakousku není vše, jak se zvenku zdá...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky