Včera, dnes i zítra s chřestem



Povím vám, je to příjemná změna - zajet do dvora a nakoupit před pár hodinami sklizenou zeleninu. Díky za všechny farmářské trhy, ale přece jenom plodům naší země chvíli trvá než se dostanou do prodejního stánku. Nedávno jsem navštívila zemědělský areál v Hostíně u Vojkovic, kde se pěstuje český chřest.
Mělnická pánev se táhne do šířky a pod zemí skrývá obrovské zásoby vody. Zelenina z této proslulé pěstitelské oblasti vyniká skvělou chutí právě pro to, že se snaží kořínky sáhnout co nejhlouběji a dostat ze země živiny. Málokdo ví, že v této oblasti se pěstoval chřest už před sto lety a putoval na císařské stoly do Vídně. Slunce praží na fóliové tunely, které se táhnou do nekonečna a vytahuje ze země lahodné tyčky. Nesmí je vytáhnout příliš, aby byly tak akorát a nezdřevnatěly. Výhonky hostínského chřestu chutnají sladce, po zeleném hrášku a mladých ředkvičkách. Už je tomu týden, co chřest nosím na stůl, v různých úpravách.



Quiche se zeleným chřestem, domácí rukolou a ptačincem žabincem






150 g zeleného chřestu
100 g rukoly
ptačinec žabinec nebo jiná divoká bylina (kopřiva, bršlice kozí noha, popenec)
1 sladká smetana
2 vejce
2 lžíce strouhaného parmezánu
muškátový květ
sůl a pepř
máslo

Těsto na slaný koláč podle Julie Child:

150 g hladké mouky
120 g vychlazeného másla nasekaného na kousky
3 - 4 polévkové lžíce ledové vody (ideálně z rozpuštěného ledu)
2 lžíce vychlazeného zeleninového vývaru (můžete nahradit vodou)
špetka soli
špetka moučkového cukru (můžete vynechat)



Spojte mouku s máslem co nejrychleji - až se vytvoří drobenka. Tu osolte, přidejte cukr a zalijte podle potřeby ledovou vodou a vývarem, dokud se těsto nespojí do lesklé koule. Těsto poválejte, zabalte do fólie a nechte odpočinout hodinu v chladu. Pozor, těsto nesmí zmrznout, jen ztuhnout! Poté vyválejte na 5 mm silný plát a propíchněte ho na několika místech vidličkou. Vložte do předem vyhřáté trouby (na 180 °C) na 10 minut. Na předpečené těsto vyskládejte očištěný chřest, rukolu (já měla vynikající domácí) a cokoliv dalšího zeleného, výše zmiňovaný ptačinec, který hojně plevelíí u vodních toků, nebo třeba špenát či mangold.



Smíchejte smetanu s vejci, parmezánem, muškátovým květem, osolte a opepřete a směsí zalijte koláč. Povrch poklaďte plátky másla. Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C po dobu 30 minut.

Pita pizza s chřestem, rajčaty a mozzarellou

4 pita chleby
200 g zeleného chřestu
čerstvě nastrouhaný parmezán
100 g koktejlových rajčat
olivový olej
sůl




Pita chléb potřete olivovým olejem, naneste na něj očištěné výhonky chřestu, rajčata, osolte a dejte na 15 minut do trouby vyhřáté na 190 °C. Poté přidejte natrhanou mozzarellu a parmezán, znovu zakapejte olivovým olejem a vraťte na deset minut do trouby.

Grilovaný zelený chřest s jahodami

1 svazek zeleného chřestu
200 g jahod, omytých, nakrájených na kousky
1 lžíce balsamikového octa (aceto balsamico di Modena)
1 lžička třtinového cukru
kvalitní olivový olej, extra panenský
lístky čerstvé máty
hoblinky parmezánu nebo Grany Padano
sůl a čerstvě mletý pepř


Možná trochu nezvyklá kombinace, ale posvěcená gurmány celého světa.

Jahody promíchejte s balsamikovým octem, třtinovým cukrem, solí a pepřem a nechte chvíli odležet. Jahody pustí šťávou, která poslouží jako zálivka. Mladý, očištěný zelený chřest zprudka opečte na grilovací pánvi. Na talíře umístěte vrstvu chřestu, přidejte jahody, mátu, parmezán a zakapejte šťávou z jahod a olivovým olejem.

Komentáře

  1. jojo, není nad špárgl z Hostína :o) s ryzlinkem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. moje řeč :) Ještě si ten poslední chřestový týden musíme užít!

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky