Omáčka bílá jako sníh



Představte si, že na dostaveníčko v lese přinese váš milý několik krásně našlehaných omáček. Tak tomu bylo ve filmu Láska na kari při sbližování kuchařů Hassana a Marguerite a byla to romantická chvíle, věřte. Povedená omáčka je průsečíkem nejrůznějších dovedností, to ví každá domácí kuchařka i michelinský šéfkuchař.
Úsilí a láska vložené do přípravy jsou v omáčce určitým způsobem zhmotněné. Protože udělat omáčku tak, aby nebyla příliš hustá ani vodová, aby v ní nedrhly žmolky a nebyla připálená, je umění vyžadující soustředění a pozornost. A také zkušenost. Nechci psát o přípravě klasické bešamelové omáčky, ale podělím se s vámi o jiný, pro mě jednodušší způsob.


Odlehčený bešamel

100 g hladké mouky
600 ml plnotučného mléka
50 g másla
muškátový oříšek
sůl a pepř na dochucení

Mouku rozmíchejte ve 4 dl vody dvě hodiny před přípravou omáčky, aby stihla mouka uvolnit lepek. Do velkého silnostěnného hrnce dejte vařit vodu, až začne bublat, vložte do lázně rendlík s mlékem. Za stálého přilévání zapracujte mouku rozmíchanou ve vodě. Povařte dvacet minut a dochuťte nastrouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem. Na závěr přidejte máslo a nechte ho rozpustit v omáčce. Sametová omáčka je hotová a já se můžu pustit třeba do přípravy lasagní.

Komentáře

Oblíbené příspěvky