Nepekla, ale dostala



Plnou krabici toho nejpoctivějšího domácího cukroví od maminky. Dnes přicházejí Tři králové a na balkoně v krabici nezůstal ani drobeček. Maminčino cukroví překypuje vším, co v období dlouhé zimy naše tělo vyžaduje.
Tuk, sacharidy, vysoká nutriční hodnota, řekli by strážci štíhlé linie. Když si ale za těmihle módními pojmy představíte máslo, ořechy, mandle, čokoládu, kakao či vejce, změní se vám před očima kalorické tabulky v pozoruhodný zážitek, který se navždy zakreslí do kulinární mapy vašich životů. Maminčino cukroví není zdravé, ale je andělsky dobré a voní po starých časech. Recepty z maminčina sešitu se vyznačují úsečností, mnoho znalostí se přepokládá, stejně jako samozřejmost, že vlastníte početný arzenál nejrůznějších formiček.

Plněné ořechy
70 spojených kousků

35 dkg hladké mouky
15 dkg moučkového cukru
20 dkg másla + máslo na vymazání formiček
15 dkg mletých ořechů
2 lžíce skořice
1 žloutek

Krém:
půl litru plnotučného mléka
1 vanilkový pudinkový prášek
25 dkg másla
10 dkg  moučkového cukru

Z uvedených ingrediencí vypracujte těsto  a namačkejte do formiček na ořechy vymazaných máslem. Pečte 10-12 minut při teplotě 180 °C. Ještě horké vyklepněte a nechte vychladnout. Připravte pudink podle návodu na sáčku. Nechte vychladnout a vyšlehejte do hladka s máslem a cukrem.  Máslovým krémem spojte vždy dva ořechy a uchovejte v chladu.

Černé duše

90 kuliček





20 dkg hladké mouky
15 dkg změklého sádla
15 dkg moučkového cukru
6 dkg kakaa
lískové ořechy na ozdobu


Všechny přísady (kromě ořechů) zpracujte v hladké těsto, uválejte menší kuličky, do středu vmáčkněte oříšek. Pečte deset minut při 180 °C.


Bábovičky
35 kousků




Těsto:
30 dkg hladké mouky
20 dkg změklého másla
2 žloutky
1 vanilkový cukr


Náplň:
2 balení oplatků Florenta
4 lžíce rumu
10 dkg cukru

Čokoládová poleva:
2 čokolády na vaření
10 dkg másla
lískové ořechy na ozdobu

Vypracujte hladké těsto a vmačkejte ho do formiček na bábovičky. Vymazávat je nemusíte, protože těsto je mastné. Pečte 12 minut ve středně vyhřáté troubě a ještě horké vyklopte.
Oplatky rozdrťte v kuchyňském robotu nebo válečkem na těsto, smíchejte s rumem a cukrem. Plňte vychladlé košíčky a polévejte čokoládovou polevou. Tu připravíte tak, že v páře rozpustíte čokoládu s máslem. Zdobte lískovým ořechem.



Komentáře

  1. Paráda,moje letošní cukroví z domácího másla dostali bezdomovci..takže dobrý skutek a to se taky počítá:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, to jsi udělala dobře. Já také donesla část z té obrovské krabice do Arcidiecézní charity a pořád ještě mi hodně zbylo.

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky