Masopustní cukrování


Masopust je příležitostí k návratu do kuchyně. Tradice si žádá tučné sladkosti, nejlépe smažené a potom vydatně obalené v cukru. Babička říkala těm neuvěřitelně křupavým a křehkým kouskům těsta boží milosti, Italové nedají dopustit na svoje frappe, chiacchiere, či bugie, Chorvati smaží kroštule, Poláci faworki.
Základ těsta je všude obdobný. Hladká mouka, trocha cukru, žloutky nebo celá vejce a alkohol, který se přidává do těsta, aby zmírnil vsakování tuku při smažení. Anýzová nebo fenyklová semínky zase napomáhají při trávení.

Frappe al forno

500 g hladké mouky
80 g moučkového cukru + další na obalení
30 g změklého másla
2 žloutky
2 dl grappy
2 lžíce sladké smetany
kůra z poloviny citronu
půl lžičky prášku do pečiva
anýzová nebo fenyklová semínka
arašídový olej

Všechny ingredience nechte odstát v pokojové teplotě. Do velké mísy prosijte mouku, Doprostřed udělejte důlek, do něj vklepněte žloutky a přidejte všechny zbývající ingredience. Rukama vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a nechte půl hodiny odležet v chladu. Potom těsto vyválejte na tenký plát a rádýlkem vykrájejte různé tvary.



Na plech nalijte dostatečně množství oleje a nechte při teplotě 210 °C rozpálit v troubě. Do oleje vložte kousky těsta a vraťte do rozehřáté trouby na 10 - 12 minut. Ještě teplé obalte v moučkovém cukru.

Rádi smažíte? Pak vyzkoušejte další masopustní sladkost - koblížky.

Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky