Ribollita, opakovaně vařená polévka


Na tuhle legendární polévku stvořenou uprostřed malebných toskánských kopců neexistuje jediný správný recept. Podobně jako u štrúdlu nebo bramboračky, jisté jsou jen základní ingredience. Správná ribollita musí obsahovat černou toskánskou kapustu (cavolo nero), bílé fazole a tvrdý chléb.


A také bylinku, které místní říkají "pepolino". Jedná se o druh divokého tymiánu s drobnými lístečky lehce peprné chuti.Vydatná polévka je typickým představitelem prosté venkovské kuchyně, cucina povera. Vařila se ze zbytků ztvrdlého chleba, který posbírali chudí služebníci ze stolů svých pánů. Pak se vydali za humna natrhat bylinky a naházeli do hrnce, co dům dal. Tradičně se ribollita připravovala v pátek večer ze zeleniny, která se v rodině nashromáždila v průběhu týdne. Následující dny se ohřívala a ještě se do ní přihazovala další zelenina. Dlouhé vaření polévce náramně prospívá, vyzkoušejte sami!

Toskánská ribollita

300 g kapusty kadeřávku, nakrouhaného
500 g bílých fazolí, namočených den předem
300 g bílého zelí, nakrouhaného
100 g mangoldu, nakrájeného
100 g řapíkatého celeru, nakrájeného
200 g brambor, na kostičky
100 g mrkve, na kostičky
100 g cukety, na kostičky
200 g tvrdého chleba, bílého, nesoleného
2 plechovky rajčat konzervovaných ve vlastní šťávě
4 dl bílého vína
1 cibule, nakrájená
hrst tymiánu
6 lžic extra panenského olivového oleje
sůl a pepř

Nejdříve se postarejte o fazole. Propláchněte je, zalijte čistou vodou a uvařte do měkka, což vám zabere asi hodinu. Lepší chuti dosáhnete, když fazole uvaříte s uzenou kostí nebo vepřovou kůží. Vodu z fazolí uchovejte, budete ji potřebovat při přípravě polévky. Do velkého silnostěnného hrnce nalijte olej a přidejte cibuli. Nechte ji zezlátnout a postupně přidejte všechny druhy zeleniny.


Podlijte bílým vínem a přidejte polovinu vařených fazolí včetně vody, ve které se vařily. Přiveďte k varu, přidejte polovinu chleba (nejlépe na sucho opečeného), rajčata, tymián. Osolte a opepřete. Mezitím propasírujte (nebo rozmixujte) zbývající fazole a přidejte je k polévce, nádherně ji zahustí. Znovu přiveďte k varu, podle potřeby podlijte vodou a na mírném ohni povařte minimálně 40 minut.



Po uvaření nechte polévku odstát. Zbývající chléb nakrájejte na plátky, které na sucho opečte. Ribollita chutná nejlépe z rustikálních keramických misek. Na dno každé misky položte plátek chleba, přelijte polévkou a zakápněte olivovým olejem.


Pozor, mimořádná nabídka pro všechny milovníky Toskánska. Začátkem května budu v Toskánsku a ráda vás přivítám v našem domečku na venkově. Je jen málo míst na světě, kde se můžete cítit příjemněji a šťastněji – jen tak, bez důvodu. Se sklenkou vína Chianti, možná nejlepšího vína všech dob, plyne čas pomaleji. Více informací o gurmánských pobytech na e-mailu: cuoca.dolce@gmail.com, eva.ryznerova@hotmail.com, nebo na tel. 724 003 053.




Nahlédněte do typické toskánské kuchyně, kde se tak dobře vaří a jí:





Komentáře

  1. Toskansko me laka moc.. jen me male dcerky jeste potrebuji mamu kazdy den, ale urcite ho nekdy navstivim :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Mňaaaam, tak to je nádhera. Tolik dobré zeleniny v jedné polévce!!! :-) Teď už bych se jen přesunula do slunného Toskánska a byla bych spokojená.

    www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky