Vlažný salát ze zeleného chřestu a pohanky




Farmáři říkají, že chřestová sezóna končí na svatého Jána. Dny jsou v tomto období nejdelší z celého roku a než se začne kolo času pootáčet, toužím si chřestu užít co nejvíce. Svěží hráškovou chuť zeleného chřestu nechávám vyniknout za syrova, bílému chřestu dopřávám horkou lázeň.


Teplý salát ze zeleného chřestu a pohanky
(pro 4 osoby)




200 g zeleného chřestu, čerstvě sklizeného a nejlépe českého (www.ceskychrest.cz)
200 g keříkových rajčat
100 g pohanky, namočené přes noc ve vodě
1 svazek ředkviček, očištěných a nakrouhaných na mandolíně na jemné plátky
hrst bazalkových listů
1 lžička třtinového cukru
2 lžíce olivového oleje extra panenského
sůl
oregano



Zálivka:
3 lžíce olivového oleje extra panenského
1 lžička javorového sirupu
1 lžička francouzské hořčice
sůl a čerstvě mletý pepř


Postup:

  1. Chřest omyjte, odlomte dřevnaté konce (2-4 cm), loupat ho nemusíte. Nakrájejte na 4cm kousky. Vložte do velké mísy.
  2. V hluboké pánvi nechte na mírném ohni rozehřát olivový olej. Přidejte rajčata, cukr, sůl a oregano a krátce orestujte. Slupka by měla začít praskat, ale měla by vydržet. Rajčata vyjměte, přidejte do mísy k chřestu a zlehka promačkejte, aby se z nich uvolnila šťáva.
  3. Do výpeku v pánvi zamíchejte pohanku. Podlijte trochou vody, promíchejte, přikryjte pokličkou a nechte 5 minut dojít. 
  4. Pohanku  přemístěte do velké mísy. Přidejte ředkvičky, bazalku a zálivku, kterou připravíte smícháním všech ingrediencí.


S bílým chřestem mám záměr jiný, ale také velmi prostý. Krátce povařený bílý chřest prudce zchladím, přemístím do zapékací nádoby, posypu parmezánem, přihodím máslo a zapeču. Podrobnější recept zde.







Vyzkoušejte i další úpravy chřestu:

Jemný krém z bílého chřestu s bílým vínem
Quiche se zeleným chřestem, domácí rukolou a ptačincem žabincem
Pita pizza s chřestem, rajčaty a mozzarellou
Grilovaný zelený chřest s jahodami

Komentáře

Oblíbené příspěvky