Jak uvařit humra


Jednoduše. V obrovském hrnci ve spoustě osolené vody. K živému humrovi se dostanete krásně i v Čechách, ale já si plody moře nejlépe vychutnám na cestách. Když se ocitnete na druhé straně zeměkoule, ve velkém městě omývaném Pacifikem, tam kde vane neustále bríza, záhy zjistíte, že nejčastějšími položkami na jídelním lístku jsou slávky, svatojakubky, krevety, krabi, kalamáry, chobotnice, a také humři.
Může milovník všeho tvorstva původu mořského jen tak přejít chowder s krabím masem a kukuřicí, krabí karbanátky, chipsy z chobotnice, krevety smažené v těstíčku z kukuřičné mouky a neobjednat si pěkně jedno jídlo za druhým...? Restaurací existuje ve Vancouveru neuvěřitelné množství, každý týden jich mnoho vzniká i zaniká. Velké popularitě se těší asijské podniky, i proto, že počet obyvatel asijského původu se ve Vancouveru pohybuje kolem 60 %. Pravý milovník jídla se rád nechá hostit, ale při polykání prvního sousta se potýká s ještě větší touhou - rozklíčovat jednotlivé složky pokrmu, který si právě vkládá do úst, představuje si způsob, jakým kuchař nakládá s ingrediencí a slyší zvuky linoucí se z hrnců. Koupit živého humra! Tomu říkám nápad, po týdnu rozmanitého stolování ve vancouverských restauracích. Vydali jsme se s přáteli na populární Granville Island, kde sídlí kromě oblíbené tržnice i speciální obchod s plody moře. The Lobster Man nabízí humry všech možných velikostí, kupujeme středně velkého. Klepýtka má pro jistotu zpevněná gumičkou. Poklad dovezeme domů i se spoustou ledu. Až začne vřít voda v obrovském hrnci, přichází slavnostní chvíle pro humra.



Na každé půl kilo počítáme s dvanácti minutami. Pak už jen oddělit ocasní část, vyndat střívko a opláchnout vnitřnosti. Další lahodné kousky masa se skrývají v klepýtkách, ty je zapotřebí rozlousknout. K dokonalosti chybí už jen pořádná porce rozpuštěného soleného másla, francouzský chléb a bílé víno. Jeden červencový den končí, den ve znamení humra.









Máte rádi dary z moře?
Vyzkoušejte také:

Žluté kari se zeleninou a krevetami
Tygří krevety v pikantní rajčatové omáčce
Zuppa di cozze
Chobotnici pro gurmánky

Komentáře

  1. Taky takové lokální jídlo, když je člověk v té správné lokalitě :-). Nemohu si nevzpomenout na film Julie a Julia a mou oblíbenou scénu .... vrahu humrů... Dala bych si s chutí.

    OdpovědětVymazat
  2. Jednou se mi humra sehnat podařilo, tak jsem to zkoušela a řeknu vám, to byl vážně boj. Měla jsem moc malý hrnec, pak jsem musela připravit vodu do většího.. no hrůza. Nevím, kdo z toho byl víc vyjevený, jestli já nebo ten humr. :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky