Koláč s darovanými jablíčky



Je mrazivé ráno a v opuštěném sadě se prohánějí straky. Přestože je druhá polovina listopadu, větve jsou obsypané malými jablky.

 
Stačí natáhnout ruku a jsou moje. O kus dále stojí ořešák a v trávě se pod hnědými listy schovávají spadané ořechy. Jen se nebát tlející černé slupky, vzít ořech do dlaně a oloupat vnější vrstvu. Přináším domů malý poklad a vím, že nastává čas podzimních koláčů.




Jablkový koláč z křehkého těsta

Křehké těsto do kulaté koláčové formy o průměru 26 cm:

250 g hladké mouky
180 g studeného másla
1 žloutek
1 lžíce studeného mléka
50 g moučkového cukru
špetka soli
špetka kypřicího prášku

Náplň:
400 g jablek, zbavených jádřinců a nakrájených na plátky
50 g jader z vlašských ořechů
100 g másla
50 g třtinového cukru
1 lžička skořice
1 zakysaná smetana
3 vejce
moučkový cukr na posypání hotového koláče

V hluboké míse smíchejte všechny přísady na těsto. Lesklé, hladké těsto zabalte do fólie a dejte odležet minimálně na hodinu do lednice. Kulatou koláčovou formu o průměru 26 cm vyložte pečicím papírem. Těsto vyválejte na tenký plát a přeneste na papír. Pomocí prstů těsto vtlačte do okrajů a povrch propíchejte vidličkou. Vložte na deset minut do trouby vyhřáté na 185 °C. Poté vyndejte a naneste vrstvu jablek, které předtím v pánvi s vyšším okrajem orestujte na másle. Při restování jablka nemíchejte, plátky by se rozpadly, sem tam zatřeste pánví, aby se jablka rovnoměrně obalila tukem. Posypte cukrem, skořicí a zalijte smetanou, ve které rozkvedlejte vejce. Přidejte jádra ořechů a vraťte do trouby. Pečte 40 minut při teplotě 190 °C a před podáváním posypte moučkovým cukrem.



Komentáře

Oblíbené příspěvky