Kynutý koláč s rebarborou


Není žádným tajemstvím, že vaření je magie. Ta radost, když člověk pozoruje, jak se suroviny mění před očima!
Při vaření nestačí jen pozorovat, ale především přiložit ruku k dílu. Takové šlahouny rebarbory určitý fortel vyžadují a nárokují si dostatek času. Nejdříve se musí po celé délce oloupat, pak nakrájet a nakonec tepelně upravit. Zkoušeli jste někdy strčit do pusy syrovou rebarboru? Je kyselá a odborníci její konzumaci zasyrova nedoporučují, prohlašují ji za toxickou. Tepelná úprava netrvá dlouho, stačí 8-10 minut a rebarbora změkne. Přesto si zachovává zajímavou vláknitou strukturu, která nádherně vynikne jako náplň v sladkých koláčích.

Kynutý koláč s rebarborou 

400 g očištěné rebarbory
500 g polohrubé mouky
1 kostka čerstvého droždí
100 g sádla, rozpuštěného
100 g moučkového cukru
2 žloutky rozšlehané v 200 ml vlažného mléka
3 lžíce plnotučného mléka do kvásku
2 lžíce podmáslí

Drobenka
100 g másla v pokojové teplotě
100 g polohrubé mouky
100 g třtinového cukru

Šlahouny rebarbory řádně opláchněte, oloupejte po celé délce a nakrájejte na kostičky.

V hrníčku smíchejte 2 lžíce mouky s rozdrobeným droždím, vlažným mlékem a 2 lžičkami cukru. Počkejte, jestli droždí zareaguje a kvásek začne nabývat na objemu. Do hluboké mísy nasypejte mouku a cukr, uprostřed udělejte důlek, do něhož nalijte vzešlý kvásek. Přidejte žloutky rozšlehané v mléce, sádlo a podmáslí. Vypracujte řidší těsto a nechte na teplém místě hodinu kynout. Připravte si kulatou koláčovou formu, vyložte ji pečicím papírem a na dno rozetřete těsto. Posypte ho připravenou rebarborou a drobenkou, kterou vytvoříte smícháním všech uvedených ingrediencí. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut - dobu pečení přizpůsobte výkonu trouby. Nechte vychladnout, pocukrujte a podávejte.


Komentáře

  1. V hrníčku smíchejte 2 lžíce mouky s rozdrobeným droždím a 2 lžičkami cukru > z toho asi kvásek nebude :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak do toho hrníčku přidáme 3 lžíce vlažného mléka a kvásek bude :)
      Díky za upozornění.

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky