Nedělní pečínka s yorkshirskými puddings

Sunday Roast

Až Jamie Oliver v jednom ze svých televizních programů definitivně vyvrátil mýtus o dobrotě, v anglofonním prostředí známé jako puddings. Není to žádný sladký vaječný krém, ale slaný bochánek, který se skvěle hodí jako doprovod k masitým jídlům.

Když pozvete na sváteční oběd hodně lidí, vyhovíte různým chutím třeba tak, že upečete více druhů masa (nezapomeňte přihodit klobásky od svého oblíbeného farmáře). A k roastbeefu, pečené krůtě a klobáskám pak naservírujete nejrůznější druhy zeleninových příloh. Stůl je prostřený a z trouby voní pomalu se propékající maso, na ohni se vaří brambory na bramborovou kaši a těsto na yorkshirské puddings je hotové raz dva.

Jak na yorkshirské puddings?

Těsto se podobá tomu palačinkovému a zvláštnost spočívá v přípravě puddings. Potřebujete formu na muffiny, jejíž dolíky zajistí kulaťoučký tvar nadýchaných puddings.

Yorkshirské puddings

Suroviny:
 
2 vejce
100 ml čerstvého polotučného mléka (můžete z poloviny nahradit perlivou vodou, těsto bude lehčí)
100 g hladké mouky
špetka soli
kvalitní jednodruhový rostlinný olej neutrální chuti (slunečnicový, řepkový)

Postup:
 
Vejce rozšlehejte v mléce a do tekutiny postupně zapracujte mouku. Mírně osolte a nechte půl hodiny odstát (těsto můžete zadělat mnohem dříve a nechat odležet v lednici, prospěje mu to).


Připravte si formu na 12 mufinů a pro snadnější manipulaci ji umístěte na velký plech. Do každého důlku nalijte asi půl lžičky oleje. Vložte na 15 minut do trouhy rozpálené na 230 °C. Olej by měl být opravdu hodně horký, díky vysoké teplotě těsto řádně vyběhne.


Do každého důlku nalijte těsto, mělo by dosahovat do dvou třetin.

Yorkshire puddings

Teplotu snižte na cca 200 °C (trouba musí být stále hodně horká) a pečte přibližně 15 minut. Během několika minut by mělo dojít k malému zázraku - puddings vyskočí z formy a získají dechberoucí zlatou barvu.

puddings
Foto postupu: Igor David

Jednotlivé bochánky vyjměte a odložte na papírovou kuchyňskou utěrku, aby odsála přebytečný tuk. Puddings podávejte jako přílohu k hlavnímu chodu a uvidíte, jak příjemně budou hosté překvapeni!


Telecí ořech

Chutná vám pečené maso? Co si upéct husu, a to hezky pomalu...

Komentáře

Oblíbené příspěvky