Velký návrat bramborových škubánků



Někdo je nenávidí, jiný miluje. Bramborová jídla máme rádi a kombinace s mákem je momentálně nejžádanější sladkou variantou mnoha pokrmů - od knedlíků po koláče.




Bramborové škubánky
6 osob, 40 minut

500 g českých brambor (varný typ C - pyré)
100 g polohrubé nebo hrubé mouky
5 lžic rozpuštěného sádla

Na posypání
100 g českého máku, mletého
80 g moučkového cukru

Recept na bramborové škubánky je jednoduchý. Brambory oloupejte, rozkrojte na čtvrtky a uvařte ve vodě doměkka (asi 18 minut). Poté vodu z brambor slijte do hrníčku. Brambory zasypte moukou a zalijte odstavenou vodou tak, aby vznikla hmota hustší než bramborová kaše. Pomocí rukojeti vařečky udějte do hmoty několik děr, díky kterým se mouka propaří a spojí s bramborami. Přiklopte pokličkou a nechte na kraji plotny (ne na přímém zdroji tepla) dojít. Díky postupnému uvolnění lepku začne těsto lepit a bude snadno tvarovatelné. Lžíci namočte v sádle a z těsta vykrajujte válečky 3-4 cm dlouhé, široké 2-3 cm nebo podle vašeho vlastního vkusu a zvyklostí. Servírujte na nahřáté talíře, posypte vydatně mákem a cukrem a zalijte zbylým rozpuštěným sádlem.


Komentáře

Oblíbené příspěvky