Minestrone v zimním hávu


Do minestrone patří nejméně deset druhů sezonní zeleniny a nějaká ta luštěnina - tak velí italská kuchařská škola.
Najít v naší lednici tolik druhů zeleniny není vůbec žádná potíž. I parmazán tam má své stálé místo, stejně jako plechovka dobrých italských rajčat ve spíži a luštěnin máme také dost. Na minestrone se mi líbí, jak při vaření nabývá na objemu, jak se všechno v jednom hrnci prolíná a mísí. Konzistence se mění, chutě se propojují. A také je minestrone pokaždé jiná, nelze dvakrát uvařit stejnou polévku!

Zimní minestrone se žlutým hrachem
12 porcí

3 lžíce olivového oleje
1 žlutá cibule, oloupaná a nakrájená na kostičky
2 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
1 batát, oloupaný a nakrájený na kostičky
2 stonky řapíkatého celeru, nakrájeného na kostičky
2 mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
80 g pastináku, oloupaného a nakrájeného na kostičky
80 g čerstvého špenátu
1 červená paprika, zbavená jádřince a nakrájená na kostičky
100 g kadeřávku
1 plechovka konzervovaných rajčat
150 g půleného žlutého hrachu, namočeného pár hodin předem
1,5 l domácího zeleninového nebo drůbežího vývaru
sůl a pepř

K podávání
150 g drobných těstovin, uvařených zvlášť
olivový olej
nastrouhaný parmazán
chilli nitky

Ve velkém hrnci se silným dnem osmahněte dozlatova cibuli a postupně přidejte všechny druhy zeleniny, konzervovaná rajčata a žlutý hrách.

Konzervu od rajčat naplňte vodou, zakružte s ní, aby se ze stěn uvolnily zbytky šťávy a tekutinu přilijte do hrnce.

Přidejte vývar, osolte a opepřete, přiklopte a pomalu duste do změknutí zeleniny (nejméně 30 minut).

Polévku podávejte s těstovinami uvařenými na skus, každou porci zakápněte olivovým olejem, posypejte parmazánem a pro ostřejší chuť přidejte chilli nitky.

Vyzkoušet můžete také letní minestrone nebo vydatnou minestrone s cizrnou.

Komentáře

Oblíbené příspěvky