Nejjednodušší dort


Narozeniny jsou příležitostí pro přípravu slavnostnějšího dezertu. Nejsem mistrem ve zdobení dortů, máslové krémy mě nechávají chladnou, stejně jako marcipánové ozdoby a cukrářské sypání. Dort k narozeninám mojí lásky je proto jednoduchý, jak jen to jde.


Nahý dort s mascarpone a ricottou
12 porcí, příprava: 20 minut, pečení 45-50 minut




Piškotový korpus
6 vajec velikosti M (v biokvalitě, z volného chovu nebo od sousedových slepiček)
160 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
kůra ostrouhaná z 1/2 citronu
špetka soli
240 g polohrubé mouky

Náplň
250 g mascarpone
250 g ricotty
100 g třtinového cukru
3 lžíce javorového sirupu

Na ozdobu
100 g jahod
100 g malin
lístky máty
moučkový cukr na posypání

Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s oběma druhy cukru a citronovou kůrou do pěny. V jiné nádobě vyšlehejte do tuha bílky se špetkou soli. Do žloutkové pěny po lžících zapracujte mouku a sníh.

Připravte si rozkládací dortovou formu o průměru 26 cm, dno i stěny vyložte pečicím papírem.

Směs nalijte do formy, povrch uhlaďte špachtlí. Vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte 45-50 minut. Vyzkoušejte, jestli je korpus dost propečený a doprostřed těsta zapíchněte špejli. Pokud je špejle po vytažení suchá, korpus je rovnoměrně propečený.

Na krém vyšlejte pomocí ručního šlehače mascaropone s ricottou, třtinovým cukrem a javorovým sirupem.

Po vychladnutí korpus podélně prořízněte a pomocí plochého nože rozetřete na spodní polovinu část krému. Přiklopte druhou polovinou a na povrch naneste zbývající krém.

Ozdobte čerstvým ovocem, lístky máty a posypte moučkovým cukrem.

Komentáře

Oblíbené příspěvky