Není oslavy bez chřestového koláče


Chřest vládne na jaře nezničitelnou silou. Kraluje kuchyním a kraluje také jarním oslavám.
Květen je v mém blízkém okolí měsícem nejčastějších oslav a mám potvrzeno, že oslavence nic nepotěší víc než domácí chřestový koláč. Chřestová sezona končí kolem 20. června, na použití této delikátní zeleniny zbývá tedy posledních pár dnů.

Křehký slaný koláč s chřestovými výhonky

Těsto na křehký koláč:
150 g hladké mouky se špetkou sody
120 g vychlazeného másla, nasekaného na kousky
3 - 4 polévkové lžíce studené vody
špetka soli


Zálivka:
1 smetana ke šlehání
3 vejce
50 g nastrouhaného parmezánu
špetka muškátového květu
sůl a pepř


Náplň:
zelený nebo bílý chřest (stonky bílého chřestu oškrábejte po celé délce škrabkou na brambory a odstraňte dřevnaté konce, dlouhé 2- 3 cm. Zelený chřest loupat nemusíte, stačí odstranit dřevnaté konce.)
keříková rajčata
sýr feta, rozdrobený


Na těsto spojte mouku s máslem, můžete použít i robot. Až se vytvoří drobenka, osolte ji a zadělejte studenou vodou podle potřeby, dokud se těsto nespojí do lesklé koule. Těsto zabalte do fólie a nechte odpočinout hodinu v chladu. Poté těsto vyválejte na tenký plát a přeneste ho do kulaté koláčové formy vyložené pečicím papírem. Těsto vtěsnejte do formy, okraje můžete ozdobit rýhováním. Vložte do vyhřáté trouby (180 °C) na 10 minut.
Na předpečené těsto rozprostřete chřest a rajčata (nebo v druhé variantě bílý chřest a sýr feta), zalijte smetanovou zálivkou, kterou vytvoříte vyšleháním všech ingrediencí. Vraťte do trouby na dalších 30 minut a upečte dozlatova.

Další recepty pro milovníky chřestu:
Teplý salát ze zelného chřestu a pohanky
Jemný krém z bílého chřestu s bílým vínem
Quiche se zeleným chřestem, domácí rukolou a ptačincem žabincem
Pita pizza s chřestem, rajčaty a mozzarellou
Grilovaný zelený chřest s jahodami

Komentáře

Oblíbené příspěvky